Махане на катализатора и технически преглед

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Дашо
Пернишки бек
Автомобил:
Двигател:

Махане на катализатора и технически преглед

Мнениеот Дашо » Нед 08 апр 2007 21:13

Четох доста и доста ми се изясниха нещата по този въпрос,само едно нещо искам да питам:
След като махна катализатора няма да има какво да ми улавя вредните газове(доколкото знам) и ще излиза всичко през ауспуха.И в тази връзка да ви попитам колеги,като отида на годишен технически преглед и там ми замерят количеството на вредните газове няма ли да ми направят проблем???
Това ми е въпроса.Ако някой реши че има някаква тема която е по моя въпрос нека ми я посочи.Благодаря ви предварително колеги.

Въпроса ми може да ви се стори глупав,но ми беше интересно да разбера(за да не се прецакам сам с нещо)

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Нед 08 апр 2007 21:28

в момента микой не ти мери газовете в кат ;)
но аз небих го махнал ;)
след време уж ще почнат да проверяват, то не че и да имам и да се е скапал пак ще е проблем, но все пак.....

Потребителски аватар
Дашо
Пернишки бек
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Дашо » Нед 08 апр 2007 21:31

Аз,колега обмислям като вариянт да сваля катализатора,но да не го издам а да си го съхранявам ако за нещо ми се наложи,ама знае ли човек...

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Нед 08 апр 2007 21:38

Миналата година като регистрирах Голфчето в КАТ (първоначална регистрация) никой не ми е мерил газове,спирачки и т.н.Дадоха си ми талона и лепенката за технически преглед и толкова.Обаче тая година на техническия преглед му напъхаха на Голфи тръбата отзад mhihi mhihi mhihi и го замериха.То аз ходя в един сервиз,където пичовете могат да "барнат"показанията,но не се наложи.Беше си в норма.
Запази си катализатора и си сложи резонаторно и газзззз.Като се наложи(ако се наложи),слагаш и минаваш преглед.Ако си загрижен за околната среда - все пак го дишаме въздуха - карай с кат. и като се запуши си вземи нов.

Потребителски аватар
Дашо
Пернишки бек
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Дашо » Пон 09 апр 2007 15:48

Дали някой от колегите тук,които са без катализатори на колите си са имали проблеми в това отношение при годишния технически преглед!?!?!? :idea: :idea: :idea:

Потребителски аватар
Kozunak
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Kozunak » Пон 09 апр 2007 15:55

Е затегнали са ги.....определено вече обръщат повече внимание поне в моя пункт където ходя.Нека отговора бъде такъв, АКО искат могат да ти направят проблем!Ти си прецени. 8)Ако не е издухал, запушен и тн колата си работи безпроблемно не виждам защо ти е да го махаш.

Потребителски аватар
Дашо
Пернишки бек
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Дашо » Пон 09 апр 2007 17:22

Незнам колега...Неискам да ми правят проблеми,ама от друга страна ме блазни идеята за по-готиния звук на колата и за по-доброто й "дърпане".Та така че съм раздвоен... :dontknow:

Потребителски аватар
doko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот doko » Пон 09 апр 2007 19:58

Преди 3 дни бях на преглед и ми мериха количеството на вредни емисии в газовете, аз имам катализатор и всичко беше в нормите, ама ако нямах...... :roll:

Потребителски аватар
DAXC
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DAXC » Пон 09 апр 2007 20:36

Колега не си махай катализатора. Колата няма да почне да лети. Ще стане чуствително по-шумна-дразнещо, а ако затегнат контрола при ГТП, ще береш големи ядове-не, че не може да се лъже машината и така да се манипулират показанията.

Потребителски аватар
Дашо
Пернишки бек
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Дашо » Пон 09 апр 2007 21:15

Andrian_VT написа:Колега не си махай катализатора. Колата няма да почне да лети. Ще стане чуствително по-шумна-дразнещо, а ако затегнат контрола при ГТП, ще береш големи ядове-не, че не може да се лъже машината и така да се манипулират показанията.

ОК колега,а ако си сложа само спортно гърне без да махна катализатора ще направя ли нещо(не за вървежа,а звука да стане малко по-боботещ)?

Потребителски аватар
Veso101
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Veso101 » Вто 10 апр 2007 10:38

da6o_amvr написа:Дали някой от колегите тук,които са без катализатори на колите си са имали проблеми в това отношение при годишния технически преглед!?!?!? :idea: :idea: :idea:

5 лв и готово

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Вто 10 апр 2007 10:55

моя катализатор беше запушен и съм го махнал. Тази година ми премериха газовете на бензин и всичко беше в норми.
Ако не ти е запушен карай си така, промяна няма да има някаква. Ако е запушен по-добре го махни/изтърбуши, ако колата е технически изправна не би трябвало да имаш проблем с газовете.

Потребителски аватар
Kozunak
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Kozunak » Вто 10 апр 2007 12:45

da6o_amvr написа:
Andrian_VT написа:Колега не си махай катализатора. Колата няма да почне да лети. Ще стане чуствително по-шумна-дразнещо, а ако затегнат контрола при ГТП, ще береш големи ядове-не, че не може да се лъже машината и така да се манипулират показанията.

ОК колега,а ако си сложа само спортно гърне без да махна катализатора ще направя ли нещо(не за вървежа,а звука да стане малко по-боботещ)?

Нищо няма да усетиш....Средното гърне пречи на звука не крайното.

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Вто 10 апр 2007 13:27

Това не е вярно!Аз от два месеца съм без катализатор ис резонаторно гърне.Колата рязко подобри пъргавината си,а разходът ма на газ падна с около 1.5 л за градско -мерен трикратно и усреднен.За извън градско в момента го засичам,но там разликата ще е оп-драстична защото колата наистина върви съвсем различно!
Колата не става по-шумна ако имаш резонаторно гърне!Единственият кусур е,че ще ти заминават по-бързо другите гърнета от системата(поради по-голямото налягане и по-високата температура).
А катализатор се сменя на 100-150 000 км.Ако колата ти под тези километри естествено,че няма да се сменя(ама колко от колита са на токова километри????)
Сменяй смело и ще видиш разликата.Прегеледът не е никакъв проблем!Пък ако искаш дай 1000 лв за нов катализатор...Френска помада на 80 годишна старица!????

Потребителски аватар
ivo8181
Автомобил: MK 4 GTI
Двигател: 1.8 TURBO

Мнениеот ivo8181 » Вто 10 апр 2007 15:54

Моят не беше на 100% запушен но го резнах с удоволствие и сега колата се усеща ,че вьрви много по добре и по чисто ,но не сьм слагал резонансно гьрне а само трьба и всичко дойде безплатно ,но им оставих катализатора :олелеее

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”