За задните амортисьори

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
zone967
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

За задните амортисьори

Мнениеот zone967 » Нед 19 авг 2007 13:47

Преди няколко месеца един пич ми гледал голфето на канал и казал, че единия заден амортисьор е за смяна, ама можело още да се кара...та, въпроса ми е как да разбера кога му е дошло времето за смяна и на двата, че сега съм го закъсал с кинтите, а колата си се държи добре за сега?! :gruebel
Казаха ми, че при голяма скорост щяла да е неустойчива на пътя, вярно ли е? :077:

Потребителски аватар
auubau
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот auubau » Нед 19 авг 2007 14:53

Сигурен признак за негодни вече амортисьори е поведението на колата по неравности. Когато колата премине по неравност се поклаща и ако продължи да се поклаща и след неравността значи смяна. Друг начин за анализ е натискането на колата няколко пъти ритмично надолу-нагоре и ако не спре да се клати веднага след като спреш да натискаш пак за смяна. По външен вид пак се разбира - ако от стеблото на амортисьора се е стекло масло пак е признак за неговия край, но може да не е изтекло масло и пак да са си "заминали" (при мен беше така)! Ако нямаш пари да сменяш сега, внимавай със скороста особено в завоите, че да няма :027:

Потребителски аватар
ChernoGTI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ChernoGTI » Нед 19 авг 2007 15:09

на лодка ако си се возил.....

Потребителски аватар
Yonata
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Yonata » Нед 19 авг 2007 18:57

Ако са целите умаслени, също е признак + люлеенето като лодка !!!

Потребителски аватар
ChernoGTI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ChernoGTI » Нед 19 авг 2007 18:59

сменяй ги(мисля vasstop имаше излишни)като покрай тях смениш шок тампони и прахови капачки...за да не те боли после главата
тампона ти е 5 6 лв а капачката 1.50 2.....
за другото посочих ти човека :wink:

Потребителски аватар
zone967
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zone967 » Нед 19 авг 2007 19:54

За сега няма подобни симптоми, значи ще си я карам още-ехаааа :drive Благодаря на всички за отговорите :patriot

Потребителски аватар
alexx
Автомобил: SantaFe
Двигател:

Мнениеот alexx » Нед 19 авг 2007 20:37

отиваш ил на Радиал под моста "чавдар" или сервиза на Д Н в сухата река за 5 лв пълна програма и на 4 те амортесьора документирано на хартия

Потребителски аватар
petko5
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: ААМ

Мнениеот petko5 » Нед 19 авг 2007 22:26

Може и в Младост 1 до Макдоналдс :wink:

Ако ги сменяваш, сменявай ги и двата :wink: , не са скъпи :)

Потребителски аватар
LILO&STICH
ябълката на раздора
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот LILO&STICH » Пон 20 авг 2007 8:31

само че вече е 8 лв. :wink:

Потребителски аватар
kaiser666
Автомобил: Bmw E34
Двигател: M20B20

Мнениеот kaiser666 » Пон 20 авг 2007 9:25

petko5 написа:Може и в Младост 1 до Макдоналдс :wink:

Ако ги сменяваш, сменявай ги и двата :wink: , не са скъпи :)

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО И ДВАТА :!: :!: :!:

п.п Колата ще си каже кога са за смяна.

Потребителски аватар
toshev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот toshev » Пон 20 авг 2007 16:07

Да пиша и аз малко..
Ако само единия заден ти е изпуснал, като натиснеш задницата (другия се приема за нормален), тя няма да се разклати ,ще си се успокои (нормално (все пак другия си е здрав), може обаче да ти се струва по-мека.
Пробвай да направиш опит като слезеш с колата от бордюр, като последно колело да бъде това в което се съмняваш. Ако чуеш изтропване(заминал е) сменяй и 2-та амортисьора задължително!
Друго правило е че изпуснал амортисьор скапва неговия "диагонален" събрат. Ако е заминал заден десен, скапваш преден ляв. Това го казвам от личния си печален опит, ако ме разбираш! Цената на амортисьорите не кой знае колко висока 45 лв. единия газов, а в комплект с тампон и предпачна чашка(прахоуловител, предпазител и тн,..) ми излязоха по 54 лв. единия, обща цена за смяна + 2 та беше 140 лв.
Успех!

Потребителски аватар
zone967
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zone967 » Пон 20 авг 2007 17:53

Страшни сте бе :respect Браво! :042: Мерси много! :да:

Потребителски аватар
kaiser666
Автомобил: Bmw E34
Двигател: M20B20

Мнениеот kaiser666 » Пон 20 авг 2007 18:10

toshev написа:Да пиша и аз малко..
Ако само единия заден ти е изпуснал, като натиснеш задницата (другия се приема за нормален), тя няма да се разклати ,ще си се успокои (нормално (все пак другия си е здрав), може обаче да ти се струва по-мека.
Пробвай да направиш опит като слезеш с колата от бордюр, като последно колело да бъде това в което се съмняваш. Ако чуеш изтропване(заминал е) сменяй и 2-та амортисьора задължително!
Друго правило е че изпуснал амортисьор скапва неговия "диагонален" събрат. Ако е заминал заден десен, скапваш преден ляв. Това го казвам от личния си печален опит, ако ме разбираш! Цената на амортисьорите не кой знае колко висока 45 лв. единия газов, а в комплект с тампон и предпачна чашка(прахоуловител, предпазител и тн,..) ми излязоха по 54 лв. единия, обща цена за смяна + 2 та беше 140 лв.
Успех!

По твойта логика с това диагонално прецакване мойте предните трбе да са заминали :lol:

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Пон 20 авг 2007 20:08

Относно диагоналите,колегата по-горе е прав до известна степен.Например,ако омекне едната задна пружина,то от диагоналната страна отпред се получава повдигане.Или ако е натоварена колата от едната страна отзад,от диагоналната страна отпред се повдига.Това го наблюдавам и при мен,тъй като газ.бутилка ми е отзад,надлъжно отдясно и съответно повдига съвсем леко отпред в ляво.Е,като седна и аз се нормализират нещата.

Винаги сменяйте тампони,амортисьори,пружини,дискове,накладки,спир.цилиндри и от двете страни едновременно! Особено това важи за амортисьори и спирачки.И двете участват активно в спирането.

Аз никога не бих продал само един амортисьор.Железен принцип във фирмата.

Потребителски аватар
counterbass
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот counterbass » Вто 21 авг 2007 22:02

ами аз пък да питам.гледам си сега старите амортисиори-задни-отделни са от пружината,пък на лице/ся които са/са заедно.как става тоя номер...ето ми го амортисиора,пък който има 2-ка ще схване. http://i.data.bg/07/08/21/520950_orig.jpg :wink:

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”