tremendous написа:....Не виждам никакъв смисъл от това да се пуска колата на скорост и да се използва мотора като спирачка освен примерно през горещо лято и слизаш от Щипка. Просто немога да хвана смисъла в друга ситуация да се пуска на скорост колата. Една смяна на спирачки няма кой знае колко да бръкне в джоба на човек в сравнение с износването на двигателя. Как според вас ще се износва повече двигателя , независимо дизел или бензин? Надолно с 3000 оборота или по инерция с 990? Ще кажете - няма натоварване няма износване ама тия сигменти , цилиндри , вал на клапаните , пружините на клапаните те по-малко ли се износват с 3000 оборота или с 990?
Тук ме хвърли в тъча! Другата ситуация е описана по-горе в моето мнение и е СИГУРНОСТ. По последното, което пишеш какво да разбираме? Че ти като стигнеш до определена скорост изключваш от скорост и си щадиш двигатела? А относно дизеловите, аз съм на мнение, че са достатъчно здрави, за да си ги караме и да си осигурим спокойствие на пътя. Може би инжинерите щяха да измислят автоматично изкл. от скорост като махмеш крака от педала с цел да си опазим двигателите от износване. Тук иде ред да погледнем автоматиците. Когато автомобила достигне необходимите обороти и скорост, автоматика сам определя на коя предавка да мине. При тях свободната е N Тя не се включва автоматично. А може би колегата е "подочул" точно за автоматик, а не изцяло за дизел, че не е хубаво да се пуска на свободна по инерция. За него е сигурно, че небива, защото налягането пада,/не се задвижва маслената помпа в скоростната кутия/ а това не е хубаво за атоматика.